ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΦΟΥΑΡ.



Γράφει  ο ιστορικός τέχνης  ΛΕΟΝΤΙΟΣ  ΠΕΤΜΕΖΑΣ  


Από τις  21 ως τις 31  Ιανουαρίου 2020   θα διαρκέσει η νέα ατομική  έκθεση της  ζωγράφου – αγιογράφου και συντηρήτριας έργων τέχνης Αφροδίτης Πατίκα,  με τίτλο «Πορτρέτα στο μετρό», στο  χώρο  ΦΟΥΑΡ Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου στο  Μοναστηράκι . Την έκθεση επιμελείται ο εικαστικός ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου.

Τα πορτρέτα που παρουσιάζονται είναι το κεντρικό θέμα της πρόσφατης εικαστικής εργασίας της δημιουργού  .
Οι καταθέσεις  και οι συλλήψεις της  ανάγονται σε μνήμες από τη φυσική και επίμονη παρατήρηση ανθρώπων στο μετρό και δημιουργούν την αίσθηση μιας ιδανικής αγιοποιημένης ανθρώπινης μορφής.

Πρόσωπα με γαιώδεις αποχρώσεις και έντονη γραφή αναμοχλεύουν τον κόσμο της σε μια θεματική από πορτρέτα με επιβλητικές, αδρές πινελιές, έντονα χρώματα και αυστηρές γραμμές που θυμίζουν αγιογραφίες.
Εκφράζουν συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις. Ωστόσο  δεν στέκονται στα χαρακτηριστικά του προσώπου  και  στις ιδιαίτερες ανατομικές ιδιαιτερότητες.
Νοηματοδοτούν  μορφές από την υπαρξιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 
Η αναζήτηση εκφράζεται  μέσα από την απόδοση του συναισθήματος.
Η μεταμόρφωση  της όψης του ανθρώπου  στους   ζωγραφικούς  πίνακες παραπέμπει σε  χαρακτικά και  γλυπτά που  τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε ευρήματα .


  

Σε επιτεύγματα  που διαθέτουν θεσμικούς εντυπωσιακούς συνδυασμούς εμβέλειας ποικίλες αισθητικές  αναφορές  και αναμφίβολα  εντυπωσιακά δεσίματα  χρώματος και σχεδίου .
Tα εκθέματα  αποτελούν  σπουδαίο  εγχείρημα .πρόσκληση και  πρόκληση  για μια επιλεγμένη εμπειρία  με θεαματική οντότητα που  ενεργοποιεί  κύκλους παρατήρησης και συσχέτισης .
O θεατής μέσα από τις περίτεχνες συλλήψεις  και τις εμβληματικές  αποτυπώσεις της εικαστικού  αντιλαμβάνεται  την κατανυκτική τοποθέτηση  της στην ουσία των πραγμάτων, στην υπαρξιακή αγωνία των ανθρώπων της εποχής ,στην γεφύρωση του ανθρώπινου ατομικού  με το ιδανικό συλλογικό  στοιχείο, στην δοξαστική εξιδανίκευση της αντίστασης και στην εκλογικευμένη αισιοδοξία όσων συμμετέχουν κατά περιόδους σε  συγκλονιστικά συμβάντα.




Στην έμπνευση της η ανάδειξη  του αληθινού και του υπαρκτού  με  αυτοπεποίθηση ,οξυδέρκεια , θεώρηση, παρατήρηση  και άποψη, δεν εφησυχάζετε, ούτε επαναπαύεται αλλά εμβαθύνει  στην ροή των γεγονότων και των επιγραφικών συνθημάτων  χωρίς στασιάσεις.
Η πλαστικότητα των συγκεκριμένων  έργων  πραγματεύεται και  δένει μαρτυρίες απέριττα προσδιορισμένες  και ανεξάντλητα ενταγμένες σε μια αφηγηματική διάσταση και απόδοση.Φορτίζει το ιδεατό , το φυσικό και το μεταφυσικό υλικό ενώ με συμβολικό  τρόπο διατυπώνει μια  μνημονική διεργασία  που  στοιχειοθετεί μια σημειογραφική στερεογραφία  για την περίοδο της ιστορίας.
Γίνεται απόρροια  τεχνικών  και τεχνοτροπιών  με ενημερωτικές διατυπώσεις και παράθεση πιστοποιήσεων που  ταυ­τό­χρονα   συ­μπλη­ρώ­νουν  πολλές φο­ρές την  
προ­η­γού­με­νη και άλ­λες φο­ρές την ε­πό­με­νη διαπραγμάτευση   δί­νο­ντας  μια  
πυ­κνό­τη­τα σε  κάθε  στιγ­μή διευθέτησης.
Παρακολουθώντας και παρατηρώντας  συναντούμε   πινάκες  με  την επιβλητική σχεδίαση ανακαλύπτουμε πως πρόκειται για φωβιστικές και apstractive προσωπογραφίες  που  συνομιλούν , προτομές  εξαιρετικής τεχνικής που ξεχωρίζουν καθώς συγκροτούν  περίτεχνα σύνολα  με παράλληλη θέαση  .
Το αποτέλεσμα της συνδιαλλαγής  με το κοινό είναι αρκετά ικανοποιητικό.




Παραθέτει ευκρινείς και επαρκείς πληροφορίες  από  ένα μοναδικό ταξίδι αποτύπωσης  και μια περιήγηση  σε  μέρος  από  το παρελθόν και το παρόν  που αλληλεπιδρά εκτενέστερα μέσα από ποικίλα σε εκφάνσεις, ιδεογράμματα  και ευρέσεις εντρύφησης  που  προκαλούν  τους επισκέπτες  με τις μαρτυρίες τους για την εποχή . Με απόλυτα  υψηλή αισθαντικότητα   ενέχουν μια κλίμακα με διακριτό χειροπιαστό αντίκτυπο  . Χαρτογραφούν  πτυχές  που απαρτίζονται από σειρές  με παραθέσεις , διαβαθμίσεις , αφομοιώσεις   κατασκευαστικές προοπτικές  ενώ παράλληλα  απομακρύνονται και  πλησιάζουν υπερβατικά καθιστώντας την ταυτότητά τους περισσότερο ευανάγνωστη. 


                                                                                                                                                                                                        
Η ζωγραφική και  ιστορική  προοπτική της Αφροδίτης Πατίκα   περικλείει σταθερές παραστατικής και συμβολικής υπόστασης με συλλογικότητα.
Τονίζει το ύφος της  εσωτερικότητας και  την συνειδητή διάσταση  της  ψυχοσύνθεσης που  σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται , ταυτίζονται και ερμηνεύονται σταδιακά και  μεθοδικά  μέσα από εικονίσεις  απόψεων.
Εύληπτα και ευπρόσδεκτα  αποσκοπούν  στην διήγηση της περιγραφής με σύγχρονη  και επίκαιρη ματιά, με ακολουθία σκέψεων και στοχασμών που  αφήνουν έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας.
Η έκθεση εμπεριέχει  σύμβολα διαχρονικής διαισθητικής αλληλουχίας  .
Σε μια άλλη διάσταση καθημερινούς μύθους και  θρύλους  που γίνονται πνευματική ενσάρκωση στην οποία εξυψώνεται και υμνείται στοχαστικά  η πρόκληση  του δέους.
Αγγίζουν εμπεριστατωμένα  και έλκουν  στοχαστικά   κάθε απόκλιση  που  κινείτε  μέσα από την ενδοσκόπηση μιας  εσώτερης  κάλυψης .
Η συμμετοχή της διευκρίνησης  και της  διενέργειας   βρίσκεται  σε  μια διαδικασία  άσκησης  των παραστατικών ωσμώσεων .
Η οργάνωση  μας κάνει να περιδιαβούμε  στο σύνολο και στα μέρη που παρατίθενται ανεξίτηλα και  φωτεινά .
Συμπερασματικά οι  νεωτεριστικές και πρωτοποριακές  συνθέσεις  αποτελούν  μια συνειδητοποιημένη πράξη εφαρμογής  εντάσεων και σχολών  που παραπέμπει σε μεταμοντέρνες και εκλεκτικές απεικονίσεις , που  διακριτικά  εμβάλλουν και ακτινογραφούν  μια άψογη   παρέμβαση.
Τα απεικάσματα εκπέμπουν  μια  ενδελεχή διαλεκτική μελέτη του  διακόσμου  που ενορχηστρώνεται σε ιδεογραφικές αφετηρίες μέθεξης. 
Χαρτογραφούν το κάλλος της εκτεταμένης υφής  που   προκαλεί ανατρεπτικά  την ενατένιση  του  χώρου-χρόνου  και  προβάλλει  πολυκύμαντα την γνώση  της συνυφασμένης αβρότητας   των  καταλήξεων .




Βιογραφικό : Η Αφροδίτη Πατίκα γεννήθηκε στην Κοζάνη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης, είναι ζωγράφος και αγιογράφος. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Έχει διδακτική εμπειρία κάνοντας μαθήματα αγιογραφίας και συντήρηση έργων τέχνης από το 2000 έως σήμερα. Έχει εργαστεί 10 χρόνια ως συντηρήτρια έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού.                                     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΊ ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ LIONS CLUB SPECIALTY KOLONAKI SUN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ