ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΠΕΛΛΗΣ

Η φετινή έκθεση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΠΕΛΛΗΣ μέσα στο Νοέμβριο 2022 στο χώρο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ,Χέυδεν 3 στο Πεδίο του Άρεως υπήρξε όπως όλες οι εκθέσεις του Ιστορικού Συλλόγου ένα ακόμη σημαντικό Δρώμενο Τέχνης και Πολιτισμού που ξεχώρισε στην εικαστικά χειμαζόμενη Αθήνα.
Συμμετείχαν οι εικαστικοί δημιουργοί :Μπάμπης Αρίζης,Ματίνα Βαρλάμου,Κοσμάς Γλύκας,Παναγιώτα Στεφανοπούλου -Δρίβα,Σοφία Ζέρβα ,Τάκης Κρατζάς,Ευτέρπη Κατσαρα,Απόστολος Κορδιτζάκης,Βάνη Κορωνάκη,Νότα Κυμοθόη,Ευγενία Λέλα ,Κλεοπάτρα Μανάτου,Δήμητρα Μουλντή,Ιωάννης Μυριαγκός,Μαρία Μωραίτου,Neli Zofea,Δημήτριος Παπαεμανουήλ,Ρουμπίνη Παπαλεξοπούλου,Μαρία Παπαμιχαήλ ,Ευαγγελία Παπανασταστασάτου ,Στέλλα Πετροπούλου,Γεώργιος Σαρλής,Ολυμπία-Μαρίνα Σωτηροπούλου,Στέλιος Ταντούρης ,Μαργαρίτα Τελιανίδου,Χρυσούλα Στέφου -Τζέμου,Ελευθερία Μά-ντζιου-Τζιάλλα ,Φίλια Ιορδάνογλου-Τζιεράκη,Καλομοίρα Τσουκαλά,Καίτη Τύμη,Αννα Φαμέλη -Παπαποστόλου,Σοφία Φαφουτάκη,Ελένη Φίφλη,Μαριλένα Φωκά,Χριστίνα Χαλιόρη,Μάτα Βεροπούλου.
O πρόεδρος του Συλλόγου ,ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επεσήμανε μεταξύ άλλων για την έκθεση :''Η διάπλατη εικαστική αδεία των καλλιτεχνών επιτρέπει τις ποικίλες ανατροπές στις φόρμες με λογικά ωστόσο νοήματα. Η ρηξικέλευθη και εμπνευσμένη γραφή τους λειτουργεί γόνιμα και εποικοδομητικά. Δημιουργούν εικόνες δράσης, περιπλάνησης, περιδιάβασης και περιήγησης από την αλήθεια της καθημερινότητας, οι οποίες αναπαράγονται διαπλαστικά και διαφωτιστικά με επίμονη εγκαρτέρηση ως μαρτυρίες. Τοποθετούν τις αφηγήσεις τους σε σπαράγματα από την σημερινή απροσδόκητη εποχή και τις δένουν εύληπτα και ευπρόσδεκτα με τα συμβάντα και με συμπληρωματικές καταθέσεις . Πρόκειται για επιλεγμένες θεάσεις ψυχής που αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμεσα το περιβάλλον στο οποίο ζεί, δρα και κινείται ο καθένας και τον ευρύτερο περίγυρο που τον διαμόρφωσε ως οντότητα. Κάθε δημιουργός εκθέτει έντεχνα την πραγματικότητα που βίωσε και βιώνει, την σκιαγραφεί και την ιστορεί εξονυχιστικά τονίζοντας με υποβλητική επιστέγαση τα συγκεκριμένα σύμβολα που διευθετούν και καθορίζουν την πορεία του διαχρονικά. Εύστοχα εκφράζει καθετί που αντιλαμβάνεται και που αξίζει να ασχοληθεί ο θεατής και να εντρυφήσει εύλογα στις δομές του .
Προδιαθέτει το κοινό παραθέτοντας μνήμες που πυροδοτούν και σηματοδοτούν ανάλογα και κάπως υπέρμετρα σημαντικές εικόνες που θέλει να επισημανθούν. Προσδιορίζει άμεσα τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα, τονίζοντας την θέση που κρατούν στο υποσυνείδητο και ενδυναμώνει με περίσκεψη την ενέργεια που πυροδοτεί και στοιχειοθετεί στο φάσμα των ευρύτερων νοητικών ερεθισμάτων. Με στοχαστικό ειρμό και λυρική ρυθμική ευαισθησία μετουσιώνει συναισθήματα, μαρτυρίες και εντυπώσεις, μηνύματα και οράματα που ενέχουν και εμπεριέχουν το απαράμιλλο στοιχείο του συγκινησιακού κραδασμού.
Προχωρώντας βαθύτερα την έρευνά βοηθούμενοι οι καλλιτέχνες από την προσωπική επιτήδευση και ενασχόλησή τους επισυνάπτουν μια ποικιλία αισθαντικής εσωτερικής ανάδυσης. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία εναρμονίζουν μια ενδότερη ανάλυση και μια ενδοσκοπική μελέτη για τα θέματα που τους άγγιξαν, τους προβλημάτισαν και τους επηρέασαν. Με οικουμενικότητα το μεγαλείο της δυναμικής αντιμετώπισής τους ενσαρκώνεται διακριτικά, σταδιακά και βαθμιαία. Δικαιώνει με πλαστικότητα άποψης σε οσμώσεις από εμπειρίες με απαλότητα και κορύφωση των καταστάσεων που διαπραγματεύονται απέναντι στη φορμαρισμένη υφή.
Αναπλάθουν μορφικά κάθε σκιερή και φωτεινή οντότητα τολμώντας αναθεωρήσεις σε κρίσεις, διαθέσεις, προθέσεις και εκτιμήσεις που ανακτούν απαιτήσεις, προκειμένου να τις κατατάξουν αποτελεσματικά σε απολήξεις με εμβληματικούς συνδυασμούς. Προσεγγίζουν με ουσιαστική σπουδή την ανθρώπινη ύπαρξη, την αναπαράγουν και την αναπλάθουν με πηγαίο ύφος. τα επιμέρους επεισόδια των καταγραφών και των διευκρινίσεων, ανοίγοντας διόδους, διαγώνιους και διαδρόμους. Με πρωτότυπη πυκνότητα, αυτούσια λεπτομέρεια και επεξηγηματική ανάλυση, αρετές που εξελίσσονται, κινητικά και ανοδικά καταλήγουν στην επιλεκτική μουσικότητα.
Οι συνθέσεις μαγνητίζουν όποιον τις διαβάζει και τις παρακολουθεί . Τον προσκαλούν σε ένα παιχνίδι, τον κάνουν συμμέτοχο και κοινωνό, τον μυούν στις επαρκείς ιδεογραφικές διατυπώσεις με οπτική διευθέτηση και ιδιάζουσα θεματική. Με δύναμη ψυχής, αισιοδοξία ζωής και συλλογιστική περατότητα τον προκαλούν να βρει τον εαυτό του και να τοποθετηθεί. Τον κάνουν σύμμαχο και αναπόσπαστο μέλος σ’ ένα σύνολο με μετάδοση, ποιοτική χροιά και μαγεία που μεταδίδει ένταση και έκσταση. Στις ποικίλες εκφάνσεις που σταχυολογούν παραπέμπουν σε αποκαλύψεις που φωτίζουν την περιοχή του πραγματικού-φαντασιακού και επιφυλάσσουν την διείσδυση στον πλούτο των αναγνώσεων που παρεπιδημούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΊ ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ LIONS CLUB SPECIALTY KOLONAKI SUN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ