KΥΚΛΟΦΟΡΕΊ η διατριβή του Λεόντιου Πετμεζά ''PERFORMANCE ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, ART-EST (1978-2024)'', Αθήνα 2025.
Γράφει ο λογοτέχνης και κριτικός ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Το κείμενο της ενδιαφέρουσας διατριβής ''PERFORMANCE ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ART-EST (1978-2024)'' που κυκλοφορεί από το Αρχείο-Fototanism στο Art Studio Est-La Chambre, με εμπεριστατωμένη αναφορά και προσέγγιση από τον διακεκριμένο λογοτέχνη- συγγραφέα Λεόντιο Πετμεζά στα ζωντανά εικαστικά έργα-performance του Κώστα Ευαγγελάτου πρωτοεκδόθηκε το 2014 στην επετειακή έκθεση για τα 35 χρόνια περφόρμανς του Κώστα Ευαγγελάτου. Επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο και προσθήκες το 2021. Η τρίτη έκδοση σήμερα έχει νέο εξώφυλλο και εμπλουτισμένη βιβλιογραφία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων ο ιστορικός,κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς: '' Ο ζωγράφος, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος αρχικά σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε ελεύθερες σπουδές σε καλλιτεχνικά εργαστήρια. Το 1984, με υποτροφία, σπούδασε αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφική στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο Παν/μιο The New School For Social Research. Από το 1978-79 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει παράλληλα με την ζωγραφική του παραγωγή πολλά και πολυσήμαντα Ζωντανά Εικαστικά Έργα- Performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ζωντανά αυτά εικαστικά του έργα βασισμένα σε λιτά εικαστικά μέσα και "νεορομαντικές" αισθητικές ιδέες, σηματοδότησαν με την αισθητική τους δύναμη και τη σημαντική απήχηση που είχαν στο κοινό και τον τύπο, μια προσωπική προσέγγιση στη "ζωντανή" έκφραση και το νέο εικαστικό είδος των performance ή actions. Οι ζωντανές εικαστικές δράσεις ξεκίνησαν ιστορικά από τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα, άνθισαν την περίοδο του dada / "ντανταιστικού" κινήματος και έγιναν ευρέως γνωστές με την ανάπτυξη από την δεκαετία του 1960 και μετά του κινήματος fluxus / συνεχής ροή.''
Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Στέλιος Λυδάκης αναφέρει επιγραμματικά για τον Κώστα Ευαγγελάτο στο βιβλίο-λεξικό "Ορολογία Εικαστικών Τεχνών" εκ. Μέλισσα, στο αναλυτικό λήμμα περί performance: "Στην Ελλάδα γνωστότερες είναι οι περφόρμανς του Κώστα Ευαγγελάτου".
Ενώ ο καλλιτέχνης από το 1978 (προδρομική παράσταση στο θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης, Αθήνα ) μέχρι και τη διπλωματική του Performance στο Central Park της Νέας Υόρκης το 1985, όπου εμφανίστηκε επί βάθρου, σαν άγαλμα, μπροστά στο κτίριο που δολοφονήθηκε ο Τζων Λένον και άρχισε κατόπιν να τυλίγεται με επιζωγραφισμένα ρολά τηλετύπων, τα οποία μετά κατέστρεψε και πέταξε σε δημόσιο σκουπιδοτενεκέ, είναι o ίδιος ο εκφραστής- performer στις τολμηρές εικαστικές παραστάσεις του. Με την επιστροφή του στην Αθήνα παρουσιάζει από το 1987 tableaux vivant- ζωντανά εικαστικά έργα και δράσεις στο χώρο με την συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών-εικαστικών μοντέλων, χορευτών, ηθοποιών, μουσικών, συνεργατών του στην πρωτοποριακή ομάδα του ART STUDIO “EST” την οποία ίδρυσε στην Αθήνα το 1990. /....Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επικεντρωθεί σε performance κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου και αντλεί την θεματογραφική στόφα του από γεγονότα που έχουν συγκλονίσει δραματικά την εποχή μας.
Χαρακτηριστική η διαδραστική εικαστική δράση του στο Παρίσι τον Νοέμβρη του 2017 στο Pont Royal, στο πλάι του Σηκουάνα, με ένα σύνθετο ελεγειακό αφιέρωμα για τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος που έγινε στο Bataclan το 2015. Επίσης το 2018 και το 2019 με τον συνεργάτη του Ντάνυ Μαρτζώκα έκαναν performance με θέμα την αξία και την προστασία της φύσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τις αρχές του 2020 στο φάσμα της πανδημίας του covid-19 η δημιουργικότητα του επικεντρώθηκε σε συνεχή παραγωγή συμβολικών συνθέσεων με τριαντάφυλλα και έγκλειστες σκεπτόμενες μορφές. Το 2021 ολοκλήρωσε ζωγραφικές και ποιητικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821 και το διεθνές κίνημα του “Βυρωνισμού” για ομαδικές εκθέσεις αφιερωμένες επετειακά στα 200 Χρόνια από την εθνεγερσία. Από το 2022 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει εικαστικές συνθέσεις στο χώρο και έχει γράψει ποιήματα αφιερωμένα στα θύματα των πολέμων και τους λαικούς αγώνες για δικαιοσύνη.
Το αέναο παιχνίδι μεταξύ τέχνης και ζωής, πράξης και φαντασίας, ιδέας και ταύτισης, δράσης και ανατροπής για τον απόλυτο ποιητή των εικόνων και του λόγου Κώστα Ευαγγελάτο θέτει πολυσήμαντα ερείσματα έρευνας σε ένα ατέρμονο αισθητικό συμβάν, πρωτοποριακό και παρά τις απόπειρες πολλών κατά καιρούς μιμητών του, μοναδικό αισθητικά, τόσο ποιοτικά, όσο και υπαρξιακά''.
Φωτογραφικό υλικό από τα Αρχεία του ART STUDIO EST, του Αρχείου Fototanism και της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη.
Κεντρική διάθεση της έκδοσης : Art Studio Est-La Chambre, Art Weekends 2025.
Πρατίνου 87, 11634, Αθήνα (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης).
Τηλ: 210 7294259, 6944621286.
Βιογραφικό :Ο Λεόντιος Πετμεζάς γεννήθηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Είναι λογοτέχνης ,κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης ,εικαστικός,επιμελητής εκθέσεων και ηθοποιός . Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση και στην σχολή του Antenna, θέατρο στο Εθνικό Ωδείο και στην Σχολή της Μαίρης Τράγκα. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης και ζωγραφική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από πολύ νωρίς για την εκλεπτυσμένη γραφή του μίλησαν επιδοκιμαστικά, σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων όπως η Έλλη Αλεξίου, η Λιλίκα Νάκου, η Διδώ Σωτηρίου, η Λιλή Ζωγράφου, ο Νικηφόρος Βρεττάκος ,ο Γιάννης Κουτσοχέρας και πολλοί άλλοι.Γράφει λογοτεχνικά βιβλία και θεατρικά έργα. Δοκίμια, ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, εργασίες, προσεγγίσεις και διατριβές του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές και 70 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Στο θέατρο έχει ερμηνεύσει με επιτυχία πρωταγωνιστικούς ρόλους μεταξύ άλλων σε έργα των Μπύχνερ, Ντύρενματ,Ζενέ ,Κοκτώ, Ντίκενς, Μπερναρ Σω ,Λόρκα, Α.Δαμιανού, Κ.Ευαγγελάτου, κά. Ασχολείται με την διοργάνωση και την επιμέλεια πολιτιστικών γεγονότων σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες ,Ιδρύματα ,Πρεσβείες, Μουσεία, Υπουργεία. Έχει πολύχρονες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού ,ραδιοτηλεοπτικές και εκδοτικές εταιρίες. Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του εικαστικού Θεσμού ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ . Έχει ταξιδέψει στις πέντε ηπείρους. Διδάσκει υποκριτική ,δημιουργική γραφή και ζωγραφική. Είναι ομιλητής και εισηγητής σε πολιτιστικές συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών και εικαστικών διαγωνισμών .Έχει τιμηθεί με διακρίσεις ,επαίνους και βραβεία . Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά, εκδόσεις και εγκυκλοπαίδειες. Εκτεταμένες αναφορές και ειδικά αφιερώματα για την παρουσία του υπάρχουν στο διαδίκτυο. Είναι επίτιμος πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος ‘’Ο Απελλής ‘’ και επίτιμο μέλος επιστημονικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών οργανισμών, σωματείων, ενώσεων, εταιρειών ,συλλόγων κα . Είναι μέλος της ΕΣΠΗΤ(Ένωση Συντακτών Περιοδικού, Ηλεκτρονικού Τύπου) και της EFJ(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων). Ασχολείται πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό, τον συνδικαλισμό, τον ακτιβισμό και περισσότερο με την προσφορά στον άνθρωπο . Έχει συμβάλλει δυναμικά και γόνιμα στην καταγραφή και στην εκτίμηση της διαχρονικής τέχνης και της ευρύτερης δημιουργίας, στην εξέλιξη του πρωτοποριακού project ,στην προώθηση του εκλεκτικού concept, στην ουσιαστική πολιτιστική διπλωματία , στην ανάπτυξη και ανέλιξη των ρυθμών της πολιτισμικής διαχείρισης. Επίσης γράφει κριτική θεάτρου και κινηματογράφου .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου