O AΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ '' VILLA ΡΟΔΟΠΗ '' ΣTO ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ !!!!!!!!!!


IΔΙΑITΕΡΗ  ΕΝΤΥΠΩΣΗ έχει προκαλέσει στο  φιλότεχνο κοινό η αγιογραφία ''Αγιος Λεόντιος '' της  βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά που ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στα μόνιμα εκθέματα της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης VILLA ΡΟΔΟΠΗ του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι.
Το έργο εκτείθεται στην φετινή έκθεση της Πινακοθήκης στον ιδιο τοίχο  με τον πίνακα-αναφορά  της Ασπασίας Παπαδοπεράκη στον σημαντικό Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο .

Για την  συγκεκριμένη αγιογραφία της Μαριλένας Φωκά ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς έχει επισημάνει σε παλαιότερο κριτικό κείμενο του:

''Η συνύπαρξη της διάστασης  του χρυσού με τα υπόλοιπα χρήσιμα υλικά στην αγιογραφία του Αγίου Λεοντίου της Μαριλένας Φωκά  στηρίζεται στην ρυθμισμένη κατάσταση της χρωματικής διευθέτησης  και στην σχεδιαστική αποτύπωση που λειτουργούν ευρηματικά σαν κώδικες γραφής στην ολοκληρωμένη σύλληψη της. 
Με μια  άψογα δομημένη  και απόλυτη κατάθεση η δημιουργός κινείται ευπρόσδεκτα και αισθητικά στην  απόδοση  αναπτύσσοντας  μια  σύνθεση που εκπέμπει εκπληκτικά την ουσιώδη έκφραση  της προσωπικής  αναζήτησης της. 
Υπερασπίζεται  το θρησκευτικό μεγαλείο με διακριτικότητα, ευλάβεια  και συνέπεια . Η  εργασία  της λουσμένη στο θερμό  χρωματικό πεδίο  ακτινογραφεί και αναπαριστά ένα ευγενή συμβολισμό εκλεπτυσμένης κατανυκτικής απόδοσης. 
Η εμπεριστατωμένη εικονογράφηση της  προβάλλει την στιγμή  που αγγίζει  από μια  σκηνή της ζωής και της προσωπικής σφαίρας του  αγίου,σε κατάσταση και ύφος  με περίσκεψη και προβληματισμό.
Ο περίτεχνος τονισμός  της αγιογράφου  συνδέει  την αισθαντικότητα με την ιδεογραφική κλίση και την λατρευτική αέναη εντρύφηση  με την απαράμιλλη γνώση.
Μέσα από  τις ανάλογες  και απαιτούμενες μεθόδους η τεχνοτροπία που ακολουθεί  στην απεικόνιση  των αγιογραφιών  της διαθέτει πρωτογενείς αποκαλυπτικές  και αποκλειστικές παρεμβάσεις. 
Στην εικόνα  της  εύληπτα η απόρροια της διάθεσης  αποτυπώνει μελετημένες απόψεις πάνω στην υπαρξιακή αγωνία ,τη ψυχική περιπέτεια, το ιδιότυπο μαρτύριο και την συγχώρεση που ενυπάρχει στα συγκεκριμένα θέματα. 
Ο ευαίσθητος τομέας  στα παρόντα εκθέματα  με καθοδήγηση διακατέχεται έντονα από  την άριστη από μέρους της  προσαρμογή στο αντικείμενο. Με ταχύτητα και ακρίβεια  κάθε  εξασκημένη σύνθεση της  έχει συγγενή  πρώτιστη  συνέχεια  και εμπεριέχει με  ρευστότητα   την απορρόφηση  των πόρων που πραγματεύεται και κοινωνεί  σε όσους την παρακολουθούν  .
Το περιεχόμενο και ο τρόπος διεξαγωγής  των δεδομένων  της Μαριλένας Φωκά  αποτελούν περιμετρικά ενιαίες κατηγοριοποιήσεις και  ομοιογένειες.
Η κάθε  επιλογή της κινητοποιεί εύρυθμα την αισθητηριακή νόηση του θεατή σηματοδοτώντας ισοδύναμες εκφάνσεις.
Διαθέτοντας  οξύτατη παρατηρητικότητα  συνδυασμένη με ενσυνείδητη ευαισθησία  κοινοποιεί  ψυχικές λήψεις που είναι εμπλουτισμένες με θέση και θέαση ενώ έντεχνα αξιοποιούν την τομή της θεολογικής ιδεογραφίας   ενδυναμώνοντας την μέσα από διαδρομές  πίστης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΊ ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ LIONS CLUB SPECIALTY KOLONAKI SUN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ