Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ “ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ” ΣΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.

Σε ένα ζωντανό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Αρσακείου Σχολείου του Ψυχικού η βράβευση των 24 νικητών του πρωτοποριακού θεσμού του διαγωνισμού ορθογραφίας που διοργάνωσε το Αρσάκειο . Ο διαρσακειακός διαγωνισμός που αποτελεί μια πρόταση του Προέδρου των Αρσακείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη πηγάζει από την προσωπική έγνοια του για τα γλωσσικά μας θέματα κάτι που έχει αποτυπωθεί στο σύνολο του επιστημονικού του έργου και στην τακτική αρθρογραφία του. Μέσω αυτού του Διαγωνισμού ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα προστεθεί μία ακόμη ψηφίδα στο αναμφισβήτητα αξιόλογο έργο που επιτελείται στα Αρσάκεια Σχολεία για την καλλιέργεια και κατάκτηση της μητρικής μας γλώσσας. Για την υλοποίηση και την επιτυχή διοργάνωση του ΑΔΟ ο Πρόεδρος απεύθυνε ευχαριστίες σε έναν μεγάλο αριθμό προσώπων που συνέβαλαν ο καθένας εφ’ ω ετάχθη.
Όπως ανέφερε, “Οι θερμότερες όμως ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια όλων μας οφείλονται στους 1.300 μαθητές που διαγωνίστηκαν, στους 90 προκριθέντες στην τελική φάση και φυσικά στους 24 νικητές των τελικών, αλλά και στους γονείς τους που τους στήριξαν.” Στην υλοποίηση του διαγωνισμού και την διοργάνωση της γιορτής συμμετείχαν οι Διευθυντές και Διευθύντριες των 24 Αρσακείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων που επέβλεψαν και συντόνισαν την υλοποίηση του ανά Σχολείο και συμμετείχαν με σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήματα στην διαμόρφωση της τελικής διαδικασίας αλλά και 100 εκπαιδευτικών, τεχνικών, επιτηρητών, εκφωνητών καταχωρητών βαθμολογίας, μέλη επιτροπών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και των ίδιων των μαθητών.
Στην εκδήλωση ξεχώρισε η εικαστική κάλυψη που αφορούσε την έκθεση έργων η οποία προβλήθηκε σε video wall και επιμελήθηκε η διακεκριμένη εικαστικός των Αρσακείων Ψυχικού Βίκυ Χατζηλάκου με τις μαθήτριες Γιαννοπούλου Αγγελική Α1, Μπαμπινιώτη Ροδάνθη Α3, Μακρής Έλενα Ίρις Β2, Μαργαρίτη Ειρήνη Β2, Τρανταλίδου Θάλεια Βαρβάρα Β4, Νίκα-Οικονόμου Ρηγίνα Γ1, Κυριάκου Σταματίνα Γ2, Μήνα Κωνσταντίνα Γ2, Πολύδωρα Νεκταρία Γ2, Σίμου Ηλιάνα Γ4 του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού που με κέφι και χιούμορ δημιούργησαν αφίσες με αφορμή τον Διαγωνισμό.
Η Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) πολιτισμολόγος, κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας επισημαίνει για την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των μαθητριών :‘’Τα έργα των κοριτσιών φιλοτεχνήθηκαν σε χαρτί ακουαρέλας με κύριο μέσο τα ακρυλικά. Με αναφορές στον κόμικ, ρεαλιστική γραφή γεμάτη κίνηση, έντονη θερμή χρωματολογία και μεταμοντέρνες εκφάνσεις αποδόθηκε ο χαρακτήρας της ευγενούς άμιλλας και του ανανεωτικού πνεύματος που χαρακτήρισε τον διαγωνισμό.’’ ).
Για το έργο της Θάλειας Βαρβάρας Τρανταλίδου, μαθήτριας του Αρσακείου ο ιστορικός ,κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει: " H δημιουργός μας εισάγει σε μια ιδιάζουσα πρωτοποριακή γραφή με επίπεδα συμβάσεων που αναλίσκονται σε βαθμιαίες και σταδιακές προσεγγίσεις επίκαιρων αναφορών . Η στόχευση των εκφάνσεων της κυοφορεί την επεκτατική θεαματική διαύγεια που ενδυναμώνει η λεπτομέρεια της μεστότητας .Η ζωγράφος εξελίσσει την εκλεκτική και την διερευνητική διαπραγμάτευση της απέναντι στην ανάγουσα παρεμβατική αποτύπωση. Σταδιακά περνάει σε ευρύ συνθετικό επίπεδο, σε αναπόσπαστες παρατηρήσεις και σε ενδιαφέροντα φαινόμενα κύκλων. Στο ατέρμονο πλήθος των πολύπλευρων συμβολισμών της Θάλειας Βαρβάρας Τρανταλίδου συνδέονται εκβάσεις με αναπόσπαστα δεμένες εκδοχές που κινούνται παράλληλα με τις αναδρομές . Στην σύλληψη της ενσωματώνονται γνώριμες και σκιαγραφημένες εικονικές αποκλίσεις που με έμμεσα και πρακτικά στοιχεία σμιλεύουν ένα ιδιότυπο προσωπικό στυλ της χαρτογράφησης των επεξεργασμένων διαβάσεων .Η σχεδιαστική ποιότητα της εμπλουτίζεται συχνά και χαρακτηρίζεται καίρια από την δυναμική της ανασυγκρότησης. Η ρομαντική ενατένιση , η ζωτική υφή , η ζωογόνα κίνηση ,οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές διατάξεις ,η ανθρώπινη επικοινωνία , οι αέναες μεταλλαγές μέσω των επεμβάσεων και των επεκτάσεων, οι μεταμορφώσεις , η κατοπτρική και ανάγλυφη εικόνα ανήκουν στην θεματολογία του συγκεκριμένου πίνακα της που συναντάμε και αναμφίβολα εκφράζουν μια πολυσχιδή διευθέτηση .Το εικαστικό επίτευγμα της φανερώνει μια εξελικτική πορεία με νεανικό αυθορμητισμό . Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα έκφρασης και την προσωπική διάθεσή της προκειμένου να αποτυπώσει με πρισματικό τρόπο την εικονική πραγματικότητα στην οποία παραθέτει προβληματισμούς ,καταστάσεις και εμπειρίες της καθημερινότητας . Μέσα από μια στοχαστική προσέγγιση . Στην επιφάνεια της δομής του έργου της συνδέεται η αφαιρετική παραστατικότητα των προσώπων που υφολογικά εξελίσσεται με γραμμική διαπραγμάτευση . Καταγράφει μετουσιώσεις της ανθρώπινης συνείδησης από ερεθίσματα που καθώς αγγίζουν τις υπερβατικές ωσμώσεις της νόησης ,αντικατοπτρίζουν παράλληλα μια εμφανή ιεροτελεστία απόδοσης που ερμηνεύεται μέσα από την εμβληματική περιπέτεια . Με ακτινοβολία μεταφέρουν μια διαδικασία ιχνηλασίας που περιστοιχίζει την χροιά με την διακριτική υφή. Η τεχνική αποκαλύπτει μια σκιαγράφηση αντανακλάσεων με επιμελημένη φωτεινότητα των χρωμάτων . Αποτελεί μια προχωρημένη διάσταση με επιτηδειότητα. Μέσα από την εννοιολογική εικονογραφημένη συνταγή μεθοδικά οικοδομούνται άξονες παλμού , συνειρμών και περίσκεψης.''
Η εκδήλωση καλύφθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και προβλήθηκε στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA.Oι πηγές προέρχονται από την τηλεοπτική κάλυψη του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας – Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας (arsakeio.gr).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΊ ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ LIONS CLUB SPECIALTY KOLONAKI SUN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ