Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΘΑ ΠΡΟΛOΓIΣΕΙ ΤΙΣ ''ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ'' ΣΤΟ ΧΩΡΟ TRII ART HUB !!!!!!!!




ΟΜΑΔΙΚΉ ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΏΡΟ TRII ART HUB !!!!!!!!!!!!





Aπό τις 5 Μαίου εως τις 13  Μαίου 2018 διαρκεί η νέα ομαδική έκθεση ‘’Εικαστικές Αντιθέσεις ’’ των δημιουργών Χρυσούλας Βογιατζή, Νίκου Ζάρρα και Σωκράτη Πίντζα  στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου TRII ART HUB, Δράκου 9 στο Κουκάκι.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει:

‘’ Tρεις καλλιτέχνες, τρία διαφορετικά  διαμετρήματα  απόδοσης  συγκροτούν  τις ‘’Εικαστικές  Αντιθέσεις ‘’ που παρακολουθούμε στην  έκθεση εξομαλύνοντας κάποιες διαφορές και δημιουργώντας ομοιογένειες και συγγενείς ταυτίσεις.
Αξίζει να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε τον καθένα με ξεχωριστή εξέταση και περιγραφή.
Στα γλυπτά από πηλό της Χρυσούλας Βογιατζή κυρίαρχο θέμα είναι ο ταύρος.
Ένα πολυσήμαντο σύμβολο στην ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που συνδέεται με τη δύναμη, την ενέργεια, την πυγμή και τα αρχέγονα ένστικτα. Η δημιουργός όμως προσεγγίζει το θέμα με μια πρωτότυπη ματιά.
Έτσι  η φόρμα και οι συμβολισμοί  του ρωμαλέου ζώου γίνονται ένα όχημα για να εξερευνήσει εσωτερικές πτυχές του εαυτού της μέσα από ένα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα. Απομακρύνεται από τις αναφορές περί δύναμης και αρρενωπότητας, ενώ η αρχετυπική οντότητα του γίνεται ένα ανεξάντλητο πεδίο για  εικαστικές αναζητήσεις. Οι δικοί της ταύροι εξημερώνονται, είναι  φιλικοί και παιγνιώδεις, ενώ αισθητικά υποβάλλονται σε περιπέτειες, παραμορφώσεις, εκδορές, σκαψίματα και απρόσμενους χρωματισμούς. Έτσι οι έννοιες με τις οποίες έχει ταυτιστεί ο ταύρος έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις εγγενείς ιδιότητες του πηλού, που αντιπροσωπεύουν την πλαστικότητα, την ευελιξία ,το ευάλωτο της αυθεντικής  ποικιλομορφίας και της πνευματικής διανοητικότητας .
Ο Νίκος Ζάρρας σε αντίθεση επισυνάπτει στις χαρισματικές καταθέσεις του τον απαράμιλλο θαυμασμό του για κάθε τι επαναστατικό , ανατρεπτικό και  προκλητικό . Προσδιορίζοντας την σκηνική παρουσία και χωρίς οικονομία ενσωματώνει στους πίνακες του στοιχεία από τον χώρο της  αισθαντικής φαντασίας, μέσω των οποίων διαμαρτύρεται και αμφισβητεί καθιερωμένες συμπεριφορές. Υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης με  μηνύματα  παραδοχής, απλότητας και  αλήθειας που σηματοδοτούν με ασυνήθιστη ευρηματικότητα τις ουσιώδεις πτυχές της ζωογόνας ευδαιμονίας. Αποδίδει υβριδικά  ερμηνευτικές αναφορές της μυθολογίας ,των υφολογικών μείξεων, της τοιχογραφίας, του διακοσμητικού εξπρεσιονισμού, της παιδικής ζωγραφικής καθώς και  των διαφορετικών βαθμίδων της παραστατικότητας. Με επίκεντρο την πολύμορφη υπάρχουσα βιογραφία  προκαλεί τον διάλογο ανάμεσα στις εποχές συνδυάζοντας εικόνες με χειρονομίες υπερβολής και σημαντικό μέγεθος στον τρόπο εμφάνισης.
Μέσα από τη ρήξη του με τους κανόνες της στατικότητας μεταμορφώνει στις ποικίλες συνθέσεις του με απόλυτη συνέπεια τον επικείμενο ιστό της αναδιάρθρωσης .
Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στον άνθρωπο και την τεχνολογία είναι το αντικείμενο της έρευνας του γλύπτη Σωκράτη Πίντζα . Προβληματισμένος με την προοπτική της επιβολής  των μηχανών  στην ανθρωπότητα ,δίνει στα έργα του μορφές ορισμένες φορές γκροτέσκες  που γεννούν ερωτηματικά για το άμεσο και απώτερο μέλλον του ανθρωπινού γένους .Η εξεύρεση τουσε ότι στο παρελθόν ήταν μόνο φύση, ομορφιά και ζωή γίνεται ένα τεχνητό στοιχείο .
Αυτό είναι το σημείο αφετηρίας και η συναισθηματική προέλευση των  συλλήψεων τουΗ ηλεκτρονική διαπερνά κάθε πτυχή της σωματικής και ψυχικής υγείαςΟι πλακέτες  των τυπωμένων κυκλωμάτων και των  ηλεκτρονικών υπολογιστώνόλα τα υλικά της τεχνολογίας γίνονται στην  πραγματικότητα τα κύτταρα των κατασκευασμάτων και των  ομοιωμάτων του μέσα από  μεταλλάξειςΕπίσης τα σύγχρονα τοπία  και οι πόλεις του είναι σύνολα όπου πάλι  η φυσική κατάσταση παραγκωνίζεται  .Ο καλλιτέχνης προσδοκά να  ξεχάσουμε ότι ο άνθρωπος υπόκειται στους ίδιους κανόνες της φύσης και ότι ο προορισμός του δεν είναι η αιωνιότητα αλλά ο θάνατος και η διάλυση στην άβυσσο. ‘’

Εγκαίνια 5 Μαίου 2018 στις 7μμ.

Η έκθεση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ζάμπιας και του Ιδρύματος ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού ’’. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΊ ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ LIONS CLUB SPECIALTY KOLONAKI SUN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ